Formule 1 GP Oostenrijk 28/06-30/06/2024

RACE VERSLAG | F1 België 2023

In Spa-Francorchamps heeft Max Verstappen van Red Bull tijdens de 13e ronde van het wereldkampioenschap Formule 1 2023 de overwinning in de Grand Prix van België veiliggesteld vanaf de zesde startplaats.

Ondanks dat Verstappen vanaf de derde rij startte vanwege een gridstraf voor een nieuwe versnellingsbak, toonde hij indrukwekkende rijvaardigheden en rukte hij op naar voren in ronde 16. Hij haalde zijn teamgenoot Sergio Perez in, die de race had geleid sinds hij in de openingsronde pole-sitter Charles Leclerc passeerde.

Tijdens de start behield Leclerc zijn poleposition-voorsprong en leidde hij het peloton in bocht 1, met Perez en Lewis Hamilton op de hielen. Achter hen vonden echter ongelukkige incidenten plaats. Oscar Piastri beschadigde zijn McLaren door een botsing met de Ferrari van Carlos Sainz en de muur bij de La Source hairpin, waardoor hij de race vroegtijdig moest verlaten.

Perez haalde Leclerc snel in voor de leiding op het rechte stuk van Kemmel, terwijl Verstappen, gestart vanaf de zesde plaats, snel opschoof naar de vierde plaats na het incident met Sainz/Piastri. Perez wist een gat van drie seconden te slaan, maar Verstappen bevond zich aanvankelijk in een DRS-trein achter Leclerc en Hamilton. In de vierde ronde passeerde Fernando Alonso een worstelende Sainz, wiens Ferrari een probleem had met zijn sidepod, waardoor hij later uitviel.

Verstappen zette zijn stappen, haalde Hamilton in bij Les Combes in de zesde ronde en reed een paar ronden later aan de buitenkant van Leclerc, waardoor hij al vroeg in de race de tweede positie veroverde. Hamilton was de eerste van de leiders die in ronde 14 een pitstop maakte, gevolgd door Perez en Leclerc in de volgende ronde, en Verstappen een ronde later.

In ronde 16 dichtte Verstappen het gat naar Perez en haalde hij hem in de volgende ronde in met behulp van DRS.

Ondertussen, verderop op de grid, passeerde George Russell van Mercedes Lance Stroll van Aston Martin om in ronde 17 de zesde plaats veilig te stellen. Stroll verloor meer posities aan Pierre Gasly van Alpine en Yuki Tsunoda van AlphaTauri voordat hij moest pitten voor verse zachte banden. Tsunoda haalde Gasly vervolgens in.

In ronde 18 begon het licht te regenen en Verstappen verloor bijna de controle over zijn auto na Eau Rouge door de toenemende intensiteit van de regen. Het bleek echter om een passerende bui te gaan en de teams besloten niet over te stappen op intermediates.

Hamilton maakte een pitstop voor zachte banden met nog 16 ronden te gaan, waardoor Leclerc een ronde later reageerde. Hamiltons undercutpoging werd bemoeilijkt doordat hij eerst Alonso moest passeren. Het Red Bull-team voerde hun laatste pitstops vlekkeloos uit en Verstappen kwam terug in de race met een voorsprong van 9 seconden, die hij bij de finish uitbreidde tot 22 seconden.

Achter Perez weerde Leclerc met succes de uitdagingen van Hamilton af, gevolgd door Alonso, Russell en Norris. Esteban Ocon van Alpine deed een slimme zet in Les Combes, hij passeerde Tsunoda voor de negende plaats met nog vijf ronden te gaan en haalde Stroll twee ronden later op dezelfde plaats in voor de achtste plaats. Tegen het einde maakte Hamilton een pitstop voor nieuwe medium banden en pakte in de laatste ronde de snelste ronde af van Verstappen.

Neem contact met ons op voor vragen. Wij zijn er voor u en staan klaar om te antwoorden.